Legg til bokmerke
Høgeruta i Raundalen

Lengde: 34 km

Høydemeter: 3300

Bratthet: 30°

Gradering: Krevende

Høgeruta Raundalen er en lang dagstur over 4 fjelltopper med 3000+ høydemeter. Det finnes flere varianter av denne ruten, og man kan velge sporvalg og nedkjøringer etter dagens forhold.

Dette er generelt en godværstur. I dårlig vær og ved utrygge forhold anbefales ikke de høyeste toppene i Raundalen.

Olsskavlen: Terrengklasse 3 – Komplekst. Turen starter på Voll. Gå ned veien mot jernbanelinjen, kryss denne og fortsett over broen. Deretter følger ruten skogen mot sør og oppover lien. Når stien deler seg følger en innover den mektige Mysedalen. Innerst i dalen går en opp en bratt kneik før en fortsetter opp en stor flanke helt til toppen på 1576 moh.

Nedkjøring: Terrengklasse 3 – Komplekst. Nedkjøringen har en bratt inngangog holder videre en jevn helling på over 30 grader. Hele flanken kan kjøres, men vær obs på skavl som legger seg øverst i hele siden. På om lag 1100 moh tar en på fellene og starter oppturen mot neste topp.

Seldalsnuten: Terrengklasse 3 – Komplekst.  Følg ryggen oppover mot Rastaklov på 1360 moh, og videre til toppen på 1543 moh.

Nedkjøring 1: Terrengklasse 2 – Utfordrende. Starter i slak terreng og følger en stor flanke ned mot Våadalen. Her kan en kjøre så langt ned en ønsker, og få over 800 høydemeter med skikjøring. Denne siden gir ofte tidlig vårsløsj, mens nordsiden fortsatt har tørrsnø. Ta på fellene, og gå opp igjen siden du kjørte ned. Hold nordlig retning mot høyde 1468 nord for Seldalsnuten.

Nedkjøring 2: Terrengklasse 3 – Komplekst. Fra toppen av Trollabotn på 1430 moh, peker en skiene rett nord og ned mot Dyrebotn. Dette er en side som ofte er upåvirket av vind og sol, her finner en tørrsnø i mai. Nedkjøringen starter med en bratt side som flater ut ned til Dyrebotn.

Skipadalsnuten: Terrengklasse 2 – Utfordrende. Neste topp er Skipadalsnuten. Fra Dyrebotn følger en Fribottseggi til topps, og videre til vesttoppen på 1496 moh.

Nedkjøring: Terrengklasse 3 – Komplekst. Nordvestflanken på Skipadalsnuten er en klassisk nedkjøring som starter bratt før en får oversikt over hele flanken ned til Horndalsbotn. Dette er en eksponert side som kan by på fantastisk kjøring ved trygge forhold.

Horndalsnuten: Terrengklasse 3 – Komplekst. Siste topp er Horndalsnuten. Opptur via den bratte ryggen sørøst for toppen. Denne er relativt eksponert og ski på sekk er anbefalt. Ved isete forhold er stegjern og isøks nødvendig. Siste 50 høydemetrene før toppen tas skiene igjen på.

Nedkjøring: Terrengklasse 1 – Enkelt. Følger normalruten til Skiple.

 

Kart