Legg til bokmerke
Raundalsryggen Classic

Lengde: 21 km

Høydemeter: 1835

Bratthet: 30°

Gradering: Krevende

Raundalsryggen Classic følger ryggtraversen fra Horndalsnuten til Olsskavlen, og går over noen av de høyeste fjelltoppen på Voss.  Dette er en tur som passer best når dagene blir lengre og forholdene er stabile. Turen kan gjennomføres både med fjell- og topptur ski.

 

  • Horndalsnuten: Terrengklasse 1 – Enkelt. Fra Skiple følges skogsveien til Horndalsbotn, fra Stølen i Horndalen følger en dalen i sørvestlig retning opp til om lag 800 moh. Her følger en ryggen Horndalsbruni opp til vel 1300 moh før en vender i sørøstlig retning mot toppen på 1461 moh.

 

  • Horndalsnuten > Skipadalsnuten: Terrengklasse 2 – Utfordrende. På toppen tas fellene av og en renner i sørøstlig retning til 1230 moh. Her starter oppstigning til Skipadalsnuten. Her kan snøforholdene variere og det vil for mange være naturlig å ta ski på sekken opp til toppen. Ryggen går i platåer opp mot toppen, vær obs på skavler mot nord og hold deg midt på ryggen. Isøks kan være lurt å ha med her.

 

  • Skipadalsnuten > Seldalsnuten: Terrengklasse 2 – Utfordrende. På denne etappen kan en se hele Raundalsryggen. Gå i østlig retning og følg et platå på vestsiden av et markant berg i 8-900 meter før du kommer inn i en «half pipe» som gir flott skikjøring ned til 1300 moh. Her er det også mulig å følge ryggen hele veien ned til skaret (ca 30 grader) før oppstigninga mot Seldalsnuten. Her tas fellene på og en går opp siden i sørøstlig retning til Seldalsnuten. Oppturen starter slakt, blir så brattere før den flater ut mot toppen av Seldalsnuten.

 

  • Seldalsnuten > Olsskavlen: Terrengklasse 2 – Utfordrende. Kjør ned ryggen i nordøstlig retning til Rastakløv på 1360 moh. Her er det flott utsyn mot Seldalen, og en pause her anbefales. NB! Unngå store hengeskavler mot nord på vei ned fra Seldalsnuten. Disse er vanskelige å oppdage i flatt lys eller ved dårlig sikt. På Rastakløv tas fellen på og en går opp en bratt kneik før terrenget flater ut mot dagens siste topp. Her er det viktig å følge ryggen opp til 1500 moh, denne er smal og ofte skavlet av vind.

 

  • Olsskavlen > Voll: Terrengklasse 1 – Enkelt. Dagens siste nedkjøring starter mot nord og ned mot Tungefjellet. Herfra er kjører en mot skogen og Vollbotn. Videre følges vinterstien ned til Raundalselven, kryss broen og følg med på lys før du krysser jernbanelinjen. «Første mann ned», NM i utfor ble i 1939 arrangert fra Olsskavlen til Voll. Vinneren Per Fossum hadde en gjennomsnittsfart på 90 km/t ifølge sikre kilder. 

 

Kart