Legg til bokmerke
Åmidlenutane

Lengde: 3,8–5,1 km

Høydemeter: fra 580 til 1250

Bratthet: °

Gradering: Enkelt

Dette fjellområdet ligger mellom Reimegrend og Rjoanddalen, på nordsida av dalen. Her finner du et par turer som passer godt for deg som har begrenset toppturerfaring og vil unngå brattheng. Nedkjøringene følger oppturene, noe som kan være en fordel på dager med begrenset sikt eller flatt lys. 

 

Tur 1 – Grytebotnen. Terrengklasse 1 – Enkelt. Denne ruta gir deg mye sol og mye artig skikjøring uten lang anmarsj. Det trengs et godt snødekke helt ned til veien for at siste del av nedkjøringa skal gi en god skiopplevelse. Parker på brøyta parkeringsplass ved avkjøringa til Hagen/BT-hytten. Følg bilveien østover 300 meter til du krysser kraftlinje. Legg sporene gjennom skogen og over den vesle tunnelen over toglinja. Vinn høyde mot nordvest gjennom skogbeltet. Her kan det være enkelte åpne bekker. Styr unna utløpsområdene sør for 1019-høyden. Ved ca 900 meters høyde får du noen mindre brattheng over 30 grader på høyre hånd. Vær spesielt forsiktig her etter østavind. Legg sporene rett vest for en markert ryggformasjon som deler flanken i to. Sikt rett opp den åpenbare snøflanken mot den navnløse toppen, ca 1250 moh. Unngå bratthengene rett vest for ruta. Retur samme vei.    

 

Tur 2 – Oksabotnen. Terrengklasse 1 – Enkelt. De østlige Åmidlenutane byr på østvendt skikjøring i småkupert terreng både over og under tregrensa. Parker ved brua over Rjoandåni eller ved militærleiren. Pass på at du ikke blokkerer private parkeringsplasser. Følg veien innover i Rjoanddalen i om lag 2,5 km. Unngå ferdsel her når det er varslet militærøvelse i området. Vær obs på skredbaner i hengene øst for Klårafjellet. Skred kan ramme veien når det er mye snø og høy skredfare. Ta av fra veien og sikt vestover gjennom skogen. Fordel med godt snødekke her. Legg sporet vestover, og hold deg utenom bratthengene nær Oksabotnen. I dårlig sikt kan det være krevende å unngå skredterreng og terrengfeller (elveløp), særlig på returen. Retur samme vei som du kom opp.

 

Kart